Zonnepanelen in Duitsland - Wijzigingen voor kleine pv installaties tot 600 / 800 Watt

Fotovoltaïsche energie: deze nieuwe regels gelden voor zonnepanelen in Niedersachsen/Duitsland
Sinds 1 februari is het teruglevertarief voor nieuwe systemen 7,95 cent per kilowattuur. Op dagen met een overaanbod van elektriciteit vervalt het tarief volledig. Voor wie is een PV-systeem de moeite waard en welke subsidies zijn er beschikbaar?
De sterke groei van zonne-energie betekent zelfs dat er in Duitsland soms meer zonne-energie wordt geproduceerd en aan het net wordt geleverd dan nodig is. Volgens het Bundesnetzagentur was dit in 2024 het geval voor 457 van de 8.784 uren.
Geen feed-in tarieven meer met negatieve elektriciteitsprijzen
Minder feed-in tarief sinds 1 februari
Vanaf 1 februari 2025 zullen de feed-in tarieven ook licht dalen naar 7,95 cent per kilowattuur (kWh) voor zelfvoorzienende systemen met een vermogen tot 10 kilowatt (kWp). Voor het vermogensdeel vanaf 10 kWp is het nog steeds 6,88 cent per kWh. Zogenaamde volledige terugleveringssystemen - d.w.z. systemen die alle opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net - ontvangen 12,60 cent per kilowattuur tot een vermogen van 10 kWp en 10,57 cent per kilowattuur vanaf 10 kWp.
Zelfverbruik het gunstigst voor particuliere huishoudens
Voor particuliere huishoudens geldt dat hoe meer van de geproduceerde zonne-energie door het huishouden zelf wordt gebruikt - bijvoorbeeld door elektrische huishoudelijke apparaten of voor het opladen van een elektrische auto - hoe interessanter het is om een zonnestroomsysteem aan te schaffen. Volgens een schatting van het consumentenadviescentrum kan ongeveer 30 procent van de elektriciteit die door een doorsnee PV-systeem wordt verbruikt, direct door het huishouden worden gebruikt.
Iedereen die een fotovoltaïsch systeem plant, kan een lening tegen lage rente krijgen van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) om het te financieren - op voorwaarde dat een deel van de geproduceerde elektriciteit aan het net wordt geleverd. De installatie van systemen voor de opslag van elektriciteit wordt ook gesubsidieerd.
Sinds 1 januari 2024 geldt de PV-verplichting voor alle nieuwe openbare gebouwen en vanaf 2025 - dit is ook al besloten door het parlement met de klimaatwet (NKlimaG) - geldt de PV-verplichting voor alle nieuwe gebouwen en constructies met een dakoppervlak van meer dan 50 m²

Copyright: www.droomhuisduitsland.com